tisdag 9 november 2010

Trafiken

Om det är något som kineserna ser annorlunda på än oss så är det trafik och trafikregler. Dom har en något mer kreativ syn på regler och förordningar än vi, för att uttrycka sig milt....
Först något som är bra. Eftersom många fortfarande saknar egen trasport till och från jobbet så ordnar företagen själva bussar som tar de anställda till jobbet. Vi åker också buss, den går direkt från hotellet och ut hit till fabriken.
Det står säkert 30-40 bussar på rad efter jobbets slut. Tyvärr är trafiken oerhört tät i rusningstrafik, vi åkte från fabriken igår vid 17.30 och var vid hotellet 19.15! En tur som skall gå på ca. 40 minuter...
Eftersom trafiken är tät så tar kineserna egna beslut på hur man kan lösa situationen.
Trots att att alla filer är fulla så gör dom en till, lägg märke till den gula mittlinjen och den extra kön till vänster. För att inte krocka så hänger man på tutan för att varna dom som man möter.
Säkerhet är inte det man prioriterar, mamman nedan har en liten bebis i knät, inga barnstolar här inte.
Men man kanske inte skall döma för hårt. Tänk på att för tjugo år sedan cyklade nästan alla kineser. Under de här två dagarna har jag inte sett en enda cykel! Inte ens parkerad. Det har ändrat sig fort, kanske inte så konstigt att folks medvetande inte har hängt med.

Idag på förmiddagen var vi så äntligen ute och åkte lite bil. Vi får inte köra själva, till det måsta man ha kinesiskt körkort och det tar minst tre månader att fixa, så vi har lokala förare som vi åker med. det blev bara en kort runda men det var ändå kul att se hur det ser ut i omgivningarna. Kina är en enda stor byggarbetsplats, höghusen slår bokstavligen upp som svampa ur jorden. De flesta hus byggs på spekulation, här tror vi att folk vill bo. Sen.

Även vägarna byggs utan något synligt behov, lite längre från fabriken åkte vi på en helt nybyggd, helt öde jättefin motorväg. Fullt med folk höll på med trädgårds anläggning runt vägen, det var prydligare än hemma i våran trädgård.
Här slutade plötsligt den fina gångvägen. Kanske fortsätter dom nästa vecka?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar