tisdag 16 november 2010

Smått och gott 2

Idag tänkte jag bjuda på lite blandade bilder från våra turer ute på landsbygden och i stan.

Många kineser åker motorcykel, den används till det mesta. Ibland åker man flera stycken på, jag har sett tre vuxna och ett lite barn vid ett tillfälle. När det regnar sätter dom på ett parasoll som skydd mot vattnet. Parasollet sitter fast i ett fäste som är svetsat i framkant av tanken och består av plattjärn och fyrkants profil, det räcker att kana fram en 30 centimeter så har man fästet rakt i magen. Bra vid en krock.....

Några barnvagnar har jag inte sett här utan barnen bärs antigen på armen eller som här i en spånkorg på ryggen. Det är oftast mor eller farföräldrar som syns ute med barnen, föräldrarna är väl på jobbet. Inga blöjor används, de minsta har istället byxor där det är en slits över rumpan, om behov uppstår håller bara den vuxne ut barnet i knävecken och dom får göra vad dom måste. Detta kan av naturliga skäl ske var som helst, i vägkanten eller som i söndags på golvet i tunnelbanan.

Det är dieselbrist i Kina. I China Daily läste jag att det ransoneras och att varje kund får tanka för 200 Huan åt gången vilket kanske motsvarar 30 liter. Det förslår inte mycket på en stor lastbil och får som följd att det är långa köer till mackarna. Kön på bilden uppskattade jag till nästan en kilometer lång. Men inte något ont som inte har något gott med sig, trafiken på väg hit till jobbet idag var betydligt bättre än tidigare dagar, det märktes att de flesta lastbilar stod still.

Utanför hotellet pågår det som överallt annars ett bygge av ytterligare ett höghus. Det verkar som om dom jobbar dygnet runt, oavsett när man tittar ut så pågår verksamhet. Någon berättade att de flesta kineser är anställda på 40 timmar per vecka men att dom har insskrivet i avtalen att jobba ytterligare 80 timmar per månad övertid. Utan att få mer i lön. Detta innebär att de flesta jobbar 60 timmars veckor för jämnan, tuffa pix.
En normal lön för en fabriksarbetare ligger mellan 1500-2000 Huan, lika mycket i kronor.

1 kommentar:

  1. Hej Martin - intressant läsning från det stora landet i Öst. Åker själv dit för jobb om någon vecka. Vi kanske stöter på varandra på någon gata :)
    Fortsätt att informera så länge så att jag är fulladdad av matnyttig kunskap när jag åker. /Jan

    SvaraRadera