fredag 12 november 2010

Smått och gott

Lite blandat som vi har varit med om och sett hittils här i Kina.

Idag på förmiddagen var vi ute och åkte på samma nybyggda motorväg som häromdagen. Plötsligt stannar all trafik framför oss och vi får vackert ställa oss i kön.
Vi frågar vår chaufför vad det är som händer och han förklarar då att det är en från "government" som är ute och inspekterar den nya vägen och att man då stänger av densamma helt och hållet för att han skall få titta ifred. Vi stod säkert still i en halvtimma och sedan var det fritt fram att köra igen. Hoppas att allt var till belåtenhet.
Lite längre fram i kön stod en hög med motorcyklar och väntade. En hade en last med levande höns.

Idag var första dagen då dimman inte låg riktigt lika tät som tidigare under veckan och nu ser man hur staden verkligen ser ut. Om jag skall försöka förklara så tänk er en byggarbetsplats och så tänk att den är på ett tre gånger tre mil stort område, så har ni Chonqing. Dom bygger överallt! Och inga småhus, det är höghus med 30 våningar eller mer.

Många av husen står tomma, dom är byggda på ren spekulation. Man räknar med att huspriserna skall skjuta i höjden de närmsta åren. Jack, vår kontakt här borta, berättade att han hade köpt en ny lägehet på 100 kvm och betalt 5400 RBM per kvm, för ett år sedan var priset 3200 RBM.... De enda som inte stiger är lönerna och priset på bilar.

Kina är verkligen kontrasternas land. Nya fina motorvägar med nya bilar och så helt plötsligt kommer en gammal tant rullande på en kärra med matvaror. Mitt på vägen.
Eller utanför hotellet, ett riktigt lyxhotell med tjusig entre, och så en gammal gubbe som pötter en överlastad kärra upp för backen.
Det fattas bara att han plötsligt hivar upp en iPhone 4 ur fickan för att svara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar